Wisdom of Life

Veterani de razboi

Beneficiari

• Veteran de razboi – persoana care a participat la primul sau al doilea razboi mondial in armata romana si s-a aflat intr-una din situatiile prevazute in Legea nr.44/1994 art. 1-4 si care dovedeste cu acte eliberate de Ministerul Apararii Nationale calitatea de veteran de razboi.
• Vaduva de veteran de razboi – este sotia supravietuitoare a celui decedat pe front, in prizonierat sau ca urmare a ranilor ori bolilor contactate pe front sau in prizonierat.
• Vaduva de razboi – sotia supravietuitoare a celui decedat pe front sau in prizonierat.
• Invalid de razboi este veteranul de razboi care a suferit prin ranire sau accidentare in timpul sau din cauza razboiului o invaliditate atestata printr-un act medical legal.
• Prizonier de razboi este:
o persoana capturata de inamic in cursul operatiunilor de razboi, indiferent daca a fost combatant sau necombatant, precum si cea asimilata cu aceasta potrivit conventiilor internationale la care Romania este parte;
o persoana care, dupa inceterea ostilitatilor, la 23 august 1944, a fost dezarmata de trupele sovietice sau germane, sau, chiar nedezarmata, a fost internata in lagare de prizonieri;
o elevul scolilor militare de ofiteri, subofiteri si maistri militari, trimis la studii in Germania, precum si soldatul si cadrul aflati in aceasta tara la specializare, considerati prizonieri de razboi de catre autoritatile germane la 23 august 1944.

Acte necesare:
Pentru acordarea drepturilor cuvenite veteranilor de razboi
• Cerere pentru acordarea indemnizatiei de veteran de razboi
• Act identitate original si copie
• Adeverinta eliberata de ANVR
• Certificatul eliberat de UM 02405 Pitesti (sau livret militar)
• Acte de stare civila
• Talon pensie
Cererea impreuna cu actele doveditoare se depune prin intermediul Filialei Județene Caraș-Severin a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi.
Pentru obtinerea drepturilor cuvenite in calitate de vaduva de veteran de razboi
• Cerere pentru acordarea indemnizatiei de vaduva de veteran de razboi
• Daca sotul avea calitatea de veteran de razboi la data decesului
o legitimatia veteranului de razboi decedat
o talonul de pensie al veteranului (indemnizatie)
o talonul de pensie al vaduvei
o certificatul de deces al veteranului
o certificat de nastere
o certificat de casatorie
o act de identitate
o declaratie pe proprie raspundere a vaduvei, ca nu s-a recasatorit
• In cazul in care titularul a decedat inainte de a dobandi calitatea de beneficiar, sotia urmasa se va adresa pentru intocmirea dosarului Filialei Județene Caraș-Severin a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi
Documentele se depun la Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin

Cuantumul indemnizatiilor
• Indemnizatii
Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă o indemnizaţie după cum urmează:
a) invalizilor de război:
– 408 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate;
– 367 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate;
– 245 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate;
b) veteranilor de război:
– 92 lei lunar;
– veterani de razboi invalizi gradul I: 148 lei;
– veterani de razboi invalizi gradul II: 132 lei;
– veterani de razboi invalizi gradul III: 112 lei;
c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit:
– 92 lei lunar.
Suma fixa pentru ingrijire acordata invalizilor incadrati in gradul I de invaliditate 324.
Invalizii, precum şi veteranii de război primesc, pe lângă indemnizaţiile prevăzute la art. 1, şi un spor de câte 10 lei lunar pentru primul an de participare la război, indiferent de durata participării, la care se adaugă câte 5 lei pentru fiecare lună de participare la război ce depăşeşte un an calendaristic.
• Rente
Veteranii de razboi, carora le-au fost acordate ordine si medalii pentru faptele de arme savarsite pe campul de lupta, beneficiaza de rente dupa cum urmeaza:
o Veteranii decorati cu Ordinul Mihai Viteazul, beneficiaza de o renta lunara de 849 lei;
o Veteranii decorati cu Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, clasa Cavaler, beneficiaza de o renta lunara de 296 lei;
o Veteranii decorati cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara sau cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade, Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, Ordinul Coroana Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara sau Ordinul Coroana Romaniei cu spade, Ordinul Crucea Regina Maria, Medalia Virtutea Militara de Razboi, Medalia Virtutea Maritima, Medalia Virtutea Aeronautica sau Medalia Aeronautica, Medalia Serviciul Credincios cu spade, Medalia Barbatie si Credinta cu spade, Crucea Serviciul Credincios cu spade, Crucea Meritul Sanitar si Medalia Virtutea Ostaseasca beneficiaza de 222 lei.
o Sotul supravietuitor al veteranului de razboi, care nu s-a recasatorit, beneficiaza de jumatate din renta lunara, respectiv 612.650 lei la 01.09.2003.

• „Crucea comemorativa”
o Veteranii de razboi care nu sunt decorati cu ordine, medalii sau cruci de razboi, dar carora le-a fost conferita Medalia „Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941-1945” beneficiaza de o renta de 148 lei.
o Vaduvele de veterani care nu s-au recasatorit beneficiaza de 50% din renta amintita mai sus, respectiv 74 lei.

Stabilirea calitatii de veteran de razboi
• Calitatea de veteran de razboi se stabileste de catre Ministerul Apararii Nationale, pe baza datelor din livretul militar ori, in lipsa acestora, pe baza de acte oficiale eliberate de catre organele stabilite de acest minister
• Invalizii de razboi, indiferent de gradul de invaliditate, isi dovedesc calitatea prin procesul-verbal de clasare si decizia de pensie respectiva.
• Prizonierii de razboi isi dovedesc calitatea prin datele inscrise in livretul militar, precum si in orice alt document emis de Ministerul Apararii Nationale ori de organul la care au fost retinuti.
• In cazurile in care, din diferite motive, cei indreptatiti nu poseda livret militar ori nu li se poate elibera dovada necesara datorita inexistentei sau distrugerii arhivelor, confirmata in scris, calitatea de veteran de razboi se va determina de catre comisiile de reconstituire, cu martori, in conditiile prevazute de lege si de metodologia stabilita, in acest scop, de Ministerul Apararii Nationale.
Legitimatia de veteran de razboi se elibereaza persoanelor prevazute mai sus de catre Ministerul Apararii Nationale.
Legitimatia de veteran de razboi se poate elibera celor indreptatiti si de catre Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi sau de catre alte asociatii ale veteranilor de razboi constituite legal, fiecare pentru membrii sai; aceasta va fi contrasemnata de imputernicitii Ministerului Apararii Nationale.

Drepturile veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi
• Veteranii de razboi beneficiaza de indemnizatie si de sporul lunar, proportional cu timpul cat au luptat in razboi si de renta, in cazul in care au fost decorati.
• De aceleasi drepturi beneficiaza si vaduvele de razboi care nu s-au recasatorit, cu exceptia sporului lunar
• Vaduva de razboi care are dreptul la pensia I.O.V.R. in conditiile legii primeste, pe langa aceasta pensie, si pensia de asigurari sociale.
• Sotul supravietuitor al veteranului de razboi, care nu s-a recasatorit, beneficiaza de jumatate din indemnizatia de veteran de razboi si din renta lunara precum si de jumatate din numarul calatoriilor gratuite la care avea ori trebuia sa aiba dreptul, potrivit legii, sotul decedat.
• Vaduvele de veterani de razboi care nu s-au recasatorit beneficiaza de 100% din indemnizatia de veteran de razboi, daca sotii acestora inaintea decesului nu au fost decorati cu ordine sau medalii de razboi ori cu Medalia „Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial 1941-1945”.

Alte drepturi
• 12 calatorii interne gratuite dus-intors, sau 24 simple in cursul unui an calendaristic la clasa I pe calea ferata
• gratuitati pe mijloacele de transport in comun in mediul urban
• prioritate la repartizarea si inchirierea locuintelor din fondul locativ de stat
• acordarea unui ajutor anual pentru acoperirea unei partii din costul chiriei, energiei termice si energiei electrice
• asigurarea de facilitati la obtinerea buteliilor de aragaz
• asistenta medicala gratuita in toate institutiile medicale civile de stat sau militare si asigurarea medicamentelor gatuite

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Contact

Casa Judeteana de Pensii Caraş-Severin
REŞIŢA, str. Traian Lalescu, nr. 27, judeţul Caraş-Severin
Tel - 0255 214 968
Fax - 0255 217 397 / 0255 224 780
Email - office@cjpcaras.ro