Ajutor deces
Acte necesare
Acte necesare pentru persoană juridică
Sume rămase neîncasate
Art. 93. (1) În sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) şi (2) din lege, pensionarului sistemului public de pensii sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.
(2) Ajutorul de deces se acordă şi în cazul persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă.
(3) Ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din lege.
Art. 94. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedeşte cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) părintele;
d) oricare altă persoană.
Art. 95. (1) Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin orice mijloc de probă admis de lege, inclusiv cu declaraţie semnată olograf pe propria răspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul persoanelor prevăzute la art. 94 lit. d), dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin orice mijloc de probă admis de lege sau prin declaraţie pe propria răspundere autentificată.
(3) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul persoanei juridice.
Art. 96. Ajutorul de deces se acordă, în condiţiile legii, pentru membrii de familie:
a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani sau indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Art. 97. (1) Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie olografă pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.
(2) Solicitantul ajutorului de deces trebuie să facă dovada că avea calitatea de asigurat sau pensionar în sistemul public de pensii la data decesului membrului de familie.
Art. 98. (1) În situaţia în care membrul de familie decedat era un copil în vârstă de până la 18 ani inclusiv, ajutorul de deces se acordă indiferent dacă era sau nu la studii.
(2) În cazul decesului copilului cu vârsta de peste 18 ani, fără a depăşi 26 ani, ajutorul de deces se acordă dacă se afla în continuarea studiilor.
(3) În situaţia decesului copilului cu vârsta cuprinsă între 18 ani şi 26 ani, care nu se afla în continuarea studiilor, precum şi a copilului cu vârsta de peste 26 ani, ajutorul de deces se acordă dacă aceştia şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstei de 18 ani sau, dacă era în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 ani.
(4) Dovada pierderii capacităţii de muncă în sensul art. 112 alin. (2) lit. b) din lege se face cu un act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.
Art. 100. (1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la casa teritorială de pensii competentă potrivit art. 115 din lege.
(2) Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de casa teritorială competentă şi se decontează din bugetul asigurărilor sociale de stat la nivelul ajutorului de deces prevăzut la art. 111 alin. (4) din lege, respectiv art. 112 alin. (4) din lege.
(3) Termenul de 3 zile lucrătoare, prevăzut de lege, se calculează potrivit dispoziţiilor din Codul Civil, conform cărora, când termenul se stabileşte pe zile, nu se ia în calcul prima şi ultima zi a termenului. În situaţia în care ultima zi este o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până la sfârşitul zilei lucrătoare ce urmează.
(4) Ajutorul de deces poate fi solicitat în termenul general de prescripţie prevăzut de lege, calculat de la data emiterii certificatului de deces.
Art. 99. Ajutorul de deces se acordă pe baza următoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11;
b) certificat de deces, în original şi copie;
c) act de identitate al solicitantului, în original şi copie;
d) actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie, după caz;
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original;
f) adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii, în original, după caz;
g) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, în original, după caz;
h) dovada calităţii de asigurat în sistemul public de pensii, după caz;
i) declaraţie olografă pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces că membrul de familie, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar, după caz;
j) procură specială, după caz;
k) extras de cont, după caz.
Art. 101. (1) Ajutorul de deces prevăzut la art. 111 şi 112 din lege poate fi achitat şi către o persoană juridică, prin virament bancar, dacă face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Ajutorul de deces prevăzut la art. 111 din lege se acordă în baza următoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului din anexa nr. 12-a;
b) certificat de deces în original şi copie;
c) împuternicirea persoanei care reprezintă persoana juridică, după caz;
d) act de identitate al reprezentantului legal/împuternicitului al persoanei juridice;
e) dovada că persoana juridică a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original, după caz;
f) contract de prestări servicii cu persoana juridică, după caz;
g) procură specială prin care persoana juridică este mandată să depună documentele şi să încaseze ajutorul de deces, după caz;
h) dovada că persoana care a mandatat persoana juridică a suportat cheltuielile de deces, după caz;
i) dovada calităţii de asigurat, după caz;
j) extras de cont.
(3) Ajutorul de deces prevăzut la art. 112 din lege se acordă în baza următoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului din anexa nr. 12-b;
b) procură specială prin care persoana juridică este mandată să depună documentele şi să încaseze ajutorul de deces;
c) certificat de deces în original şi copie;
d) împuternicirea persoanei care reprezintă persoana juridică, după caz;
e) act de identitate reprezentant legal/împuternicit al persoanei juridice;
f) actele de stare civilă ale asiguratului/pensionarului al cărui membru de familie a decedat din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie, după caz;
g) dovada calităţii de asigurat în sistemul public de pensii, după caz;
h) dovada că asiguratul/pensionarul, al cărui membru de familie a decedat, a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original;
i) declaraţie olografă pe propria răspundere că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar;
j) adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original), după caz;
k) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, în original, după caz;
l) contract de prestări servicii cu persoana juridică, după caz;
m) extras de cont.
Art. 66 (1) Sumele cuvenite şi neîncasate de către pensionarul decedat, prevăzute la art. 107 alin. (1) din lege, se plătesc:
a) soţului supravieţuitor;
b) copiilor;
c) părinţilor;
d) în lipsa acestora, moştenitorilor, în condiţiile dreptului comun.
(2) Actele necesare în vederea acordării sumelor prevăzute la art. 107 alin. (1) din lege, după caz:
a) cerere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8;
b) certificatul de deces, în original şi copie;
c) actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;
d) actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie;
e) certificatul de moştenitor, în original şi copie.
(3) În situaţia în care sumele cuvenite şi neîncasate de către pensionarul decedat sunt solicitate de către moştenitori, în condiţiile dreptului comun, plata se face numai în baza certificatului de moştenitor în care aceste drepturi sunt incluse în masa succesorală.
(4) Sumele reprezentând drepturi de pensie cuvenite şi neîncasate de către pensionarul decedat pot fi solicitate în termenul general de prescripţie, calculat de la data decesului sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a decesului.